mfind.pl

Dziś wypada Dzień Dziękczynienia w USA – dla niektórych najważniejsza uroczystość w roku i początek świątecznej gorączki. Według tradycji na suto zastawionych stołach w amerykańskich domach staną dziś takie przysmaki jak sok żurawinowy z pomarańczą, brukselka z patelni z bekonem, słodkie ziemniaki i ciasto dyniowe, ale niekwestionowanym królem wieczoru będzie pieczony indyk z nadzieniem. Statystyki ubezpieczeń nieruchomości pokazują jednak, że smażenie głównego dania w głębokim oleju zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników.

Według danych Administracji Pożarowej USA (U.S. Fire Administration) przytoczonych przez serwis Live Insurance News, w Święto Dziękczynienia dochodzi co roku do około 4 tysięcy pożarów, z czego w latach 2009-2011 wypadki w kuchni stanowiły 72% zgłoszonych zdarzeń (w pozostałe dni roku gotowanie jest przyczyną 46% pożarów). Podczas świątecznych przygotowań ginie średnio 15 osób, a ogień trawi majątek wyceniany na 27 milionów dolarów.

Gorący olej jest głównym sprawcą zniszczeń własności oraz okaleczeń ciała, a na dodatek do ponad połowy urazów dochodzi podczas samodzielnej próby zgaszenia ognia, dlatego Live Insurance News opublikowało listę złotych zasad, których powinien przestrzegać każdy domorosły kucharz podczas przyrządzania indyka w głębokim oleju. Ponadto Underwriters Laboratories demonstruje, jak należy posługiwać się narzędziami służącymi do smażenia głównego dania na Dzień Dziękczynienia:

Foto: by Joe, Deep frying the turkey [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)], via Flickr